Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Halil FEDAİ “hepimizin bildiği üzere tüm İslam âlemi bayram sürecine geçmektedir. Bir aylık oruç süresince 2 öğün yemek ve uzun süreli açlık dönemlerine vücudumuz uyum sağlamıştır. Bayram süreci ile beraber insanlar da genel olarak daha fazla yemek yeme eğilimi bulunmaktadır. Bu yeme değişikliği nedeniyle kişilerde genellikle kalp-damar hastalıkları, tansiyon ve şeker düzensizlikleri oluşmaktadır. Bu olumsuz durumların oluşmaması için bayram süresince yemek düzeninize dikkat etmeliyiz Genelde bayram süresince sık ve daha düşük oranda yemek yemeye çalışmalıyız. Yemek miktarımızı arttırmamalıyız. Yiyecekleri daha fazla çiğneyip daha hızlı yemek yemekten kaçınmalıyız. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile başlamalıyız.
Bayram sabahları geleneksel olan yiyeceklerden uzak durmalıyız. Sabahları daha çok taze sebze ve meyveleri tüketirsek bizim için daha iyi olacaktır, ekmek alımını da biraz azaltmalıyız, ekmek tüketeceksek tam tahıllı ekmekleri tüketme eğiliminde bulunmalıyız. Bunun dışında bayramda bize ikram edilen şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyeceklerin alımının kısıtlanması, tatlı yiyeceksek şerbetli tatlıların dışında sütlü tatlıları daha fazla tercih etmeliyiz. Bilindiği üzere oruç süresince Bir ay boyunca sıvı alımımız genel olarak azaldı, bu azalan sıvı alımını düzenlemek için bayramda iki, iki buçuk litre hatta üç litre sıvı alımını sağlamalıyız. Bu durumun dışında sahur vakitlerinde bütün bir ay boyunca sahur yaptık, hepimizin bildiği üzere bu sahur alışkanlığımızı bayramla beraber sonlandırmalıyız. Ayrıca şeker tansiyon kalp-damar hastalıkları bulunan kişiler yemek düzenine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Kendilerine verilen diyet ve ilaç tedavilerine asla ara vermemeleri gerekiyor, bu önerilerle beraber tüm hemşerilerimin bayramını en içtenlikle kutluyorum ”dedi.
https://youtu.be/6pZZB11R2W0