UZMANINDAN KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ
29 Temmuz 2020

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra ÖZTÜRK yaptığı açıklamada ; Kurban bayramında da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.
Peki nelere dikkat etmeliyiz?
• Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.
• Etler; kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilir.
• Haşlama, fırınlama ve ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.
• Etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.
• Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir, etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.
• Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.
• Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.
• İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir tercih olacaktır.
Sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum…