GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?
02 Mart 2022

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Uzmanı Op. Dr.Ertuğrul DEMİR; Göz kapağı estetiği (blepharoplasty) üst göz kapağı ya da alt göz kapağında oluşan fazlalıkların , sarkmaların ve torbalanmanın cerrahi yöntem ile düzeltilmesi başarılı bir şekilde hastanemizde yapılmaktadır.

Göz kapağı düşüklüğü doğuştan veya ileri yaşlarda görülebiliyor. En sık göz kapağı düşüklüğü nedenleri yaşa bağlı göz kapağını kaldıran kaslarda güçsüzlük, göz bölgesine gelen travmalar, geçirilmiş göz ameliyatları, miyokondrial miyopati gibi kas hastalıkları ve doğuştan göz kapağı kaslarının yeterli gelişmemesidir.

DOĞUŞTAN GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜKLERİ NEDEN OLUR?

Doğuştan göz kapağı düşüklüğü göz kapaklarını yukarı kaldıran "levator palpebralis" olarak adlandırılan kasın yeteri kadar gelişmediği durumlarda ortaya çıkar. Her 10 bin doğumda bir bebekte bu durum ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan göz kapağı düşüklükleri sadece estetik bir durum değildir. Eğer göz kapağı göz bebeğini kapatacak kadar düşükse o gözde tembellik riski olduğundan ileride görme kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle düşüklüğün acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Tedavi mutlaka cerrahidir ve başka bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Uygulanacak cerrahi tedavi ise göz kapağını yukarı kaldıran kasın kuvvetine göre seçilir. Doğuştan kapak düşüklüklerinde en sık uygulanan yöntem frontal askı cerrahisidir.

ERİŞKİNLERDE GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

Erişkinlerde göz kapağı düşüklüğü en sık yıllar içinde göz kapağını kaldıran kasın zayıflamasına bağlı olarak gelişir. Bu durum özellikle ileri yaşta katarakt ameliyatı geçirmiş hastalarda daha sık görülmektedir. Bunun dışında travmalar, sinir felçleri veya göz kapağı yapısını bozan kitlelere bağlı olarak meydan gelebilir. Erişkinlerde göz kapağı düşüklüğü sıklıkla kozmetik istenmeyen sonuçlara neden olur ve düzeltilmez ise zamanla artabilir. Erişkinlerde gelişen göz kapağı düşüklüklerinin tedavisinden önce mutlaka nedeni araştırılmalıdır. “Myastenia gravis” adlı hastalığa bağlı olarak gelişen kapak düşüklüğünde, kapak seviyesi sabaha normal olmasına karşın günün ilerleyen saatlerinde giderek artar. Bazı göz siniri felçlerinde kapak düşüklüğü meydana gelebilir. Bu düşüklükte göz kapağı seviyesi hep aynıdır ancak beraberinde göz bebeği büyüklüğünde anormallik ve göz hareketlerinde kısıtlılık görülür.

GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜNÜ KİMLER TEDAVİ EDER?

Göz kapağı düşüklüğü sadece kozmetik bir sorun olarak görülmemeli daha önce de ifade edildiği gibi görme problemlerine yol açabilen ciddi bir göz hastalığı olarak kabul edilmelidir. Bu konuda en fazla bilgiye sahip olabilecek kişiler de göz doktorlarıdır.