Odyoloji
30 Mayıs 2023

Birimimiz hastanemiz birinci kat ana koridor üzerinde bulunmaktadır. Birimimizde:
Timpanometri
Saf Ses Odyometri
Tarama  ABR
Klinik ABR/BERA
  
testleri yapılmaktadır.

  • Odyometri Giriş
  • Saf Ses Odyometri
  • Tarama ABR
  • Saf Ses Odyometri
  • Timpanometri


İşitme kaybı, doğumsal anomaliler arasında en sık görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Yenidoğan her 1000 bebeğin 3’ünde doğumsal işitme kaybı sorunu yaşanmaktadır.



Bebeğiniz Risk Grubunda Mı?

-Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan
-Uzun süre antibiyotik almak zorunda kalan
-Kanında enfeksiyon saptanan
-Erken doğan
-Doğum kilosu düşük olan
-Yenidoğan sarılığı nedeniyle tedavi gören bebekler risk altındadır.

Doğumsal işitme kaybı nasıl anlaşılır?
Yenidoğan bir bebeğin dışarıdan bir gözlemle işitip işitmediğinin anlaşılması çok mümkün değildir. Bu nedenle her bebeğe işitme testi yapılması, Sağlık Bakanlığı tarafından da şart koşulmuştur.

Erken tanı neden önemli?
Konuşabilmek için önce duymak gerekir. Bu nedenle işitme kaybı olan bir bebeğe erken tanı konulmadığında; dil gelişimi, psikososyal gelişim, çevreye uyum ve iletişimde gecikmeler ortaya çıkacaktır. Bu durum çocuğun ilerleyen yaşlarda gerek okul gerek sosyal hayatının kısıtlanmaması açısından da büyük önem taşır. Tanı ne kadar erken dönemde konursa tedavi başarısı da o derece artar.

Bebeğinizin duyma fonksiyonunun nasıl işlediği hakkında en kesin sonucu ise BERA testi vermektedir. Bu test; yenidoğan BERA-ABR testi ve klinik BERA-ABR testi şeklinde uygulanır.

Adım adım işitme testi
1. Adım
Bebeğin duyma fonksiyonunun değerlendirilmesi için ilk olarak Tarama ABR adlı test uygulanır. Bu test, bebeğin duyup duymadığını gösterir ve sonuç “geçti” ya da “kaldı” şeklinde verilir. Hafif ve orta derecedeki işitme kayıpları bu testle tanınamayabilir.

2. Adım
Ailesinde işitme kaybı öyküsü olan, herhangi bir nedenle yenidoğan yoğun bakımda bulunan, 36 haftadan önce doğan ve sarılık tedavisi için fototerapi gören bebekler daha ayrıntılı bir testten geçmelidir. Bu bebeklere, sese karşı oluşan beyin sapı cevabı fizyolojik olarak ölçülmesi işlemi; “Yenidoğan BERA/ABR”uygulanır. Bu test, işitme sapı ve işitme sisteminin bütünlüğü hakkında bilgi verir.

3. Adım
Konuşma geriliği şüphesi olan çocuklara “Klinik BERA/ABR” testi uygulanır. Test sırasında yapılan işlem kesinlikle radyolojik değildir ve çocuğa hiçbir zararı yoktur. Herhangi bir kesi işlemi de uygulanmaz. Testin uygulanacağı günden bir gün önce çocuğa banyo yaptırmak, özellikle kulak ve kulak arkasını çok iyi temizlemek gereklidir. Test için hastaneye giderken çocuk uykusuz bırakılmalı ve yolda da uyumasına izin verilmemelidir. Eğer çocuk testin yapılacağı günün öncesinde grip, nezle gibi bir hastalığa yakalanırsa doktoru bilgilendirilmelidir. Yenidoğan döneminden yapılan periyodik taramaların klinik BERA/ABR testi kadar net sonuçlar vermediği unutulmamalıdır.

Doğum sonrası ilk kontrollerde her bebeğe işitme testi uygulanmalıdır. Eğer ilk kontrolde bu test unutulursa ilk 3 aya kadar mutlaka yaptırılmalıdır. İşitmesinde herhangi bir anormallik tespit edilen bebekler, daha detaylı bir inceleme için kulak burun boğaz uzmanları tarafından değerlendirilmeli ve uygun tedavi sağlanmalıdır.

Klinik ABR / BERA Testi

  • Klinik ABR
  • Klinik ABR
  • Klinik ABR
  • Klinik ABR


Açılımı işitsel beyin sapı davranımı testi olan ABR – BERA testi; objektif, yani bebeğin katılımı gerekmeksizin odyolojik tanı için yaygın olarak kullanılır. Yeni doğan bebeklere doğal uykusunda yapılabilen bu test en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Eğer doğal uykusunda yapılamıyorsa ya da daha büyük çocuklarda uygulanıyorsa test sedasyon altında yapılmaktadır.

ABR / BERA Testinde Nasıl Bir İşlem Uygulanır?

Testte uygulanan işlemler bebeğe hiçbir şekilde zarar vermemekte ve canını acıtmamaktadır.

Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrotlar ve kulaklara takılan kulaklık aracılığı ile özel bir sesli uyaran gönderilir. İşitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilir ve bu şekilde işitme eşikleri saptanır.

Hangi Durumlarda Test Uygulanır?

Yenidoğan döneminde yapılan periyodik tarama klinik ABR / BERA testinin yerini tutmamaktadır.

Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmuyorsa, tarama testinden üç kez kaldığı taktirde bebeğe ABR testi uygulanır. Yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kalmış ya da işitme kaybı bakımından diğer risk faktörlerini taşıyan bebeklere de tarama testine ek olarak mutlaka ABR testi de uygulanmalıdır.

Klinik ABR / BERA Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Öncelikle bilinmesi gereken; yapılacak işlem radyolojik değildir ve bebeğe ya da çocuğa hiçbir zararı yoktur. Aynı zamanda herhangi bir kesi işlemi de uygulanmamaktadır. Test için randevuya gelinmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

-          Testin uygulanacağı tarihten bir gün önce çocuğunuza banyo yaptırıp, kulak, kulak arkası ve alın bölgelerini özenle temizleyin.

-          Randevuya gelirken çocuğunuzu mümkün olduğunca uykusuz bırakmaya çalışın ve yolda uyumamasını sağlayın.

-          Kahvaltısını hastanede yaptırmanız önerilir.

-          Test öncesinde çocuğunuz uykuya geçmeden önce çocuğunuzun cildini temizleyin.

-          Çocuğunuza daha önceden uygulanmış testler varsa yanınızda getirin.

-          Çocuğunuzun ihtiyacı olabilecek bez ve mama gibi eşyalarını yanınızda bulundurun.

-          Çocuğunuzu uyutmanız için sallamanız gerekecekse, küçük bir yastık ve battaniye getirmeniz önerilir.

-          Eğer çocuğunuz randevu tarihi öncesi grip, nezle, orta kulak iltihabı gibi bir hastalığa yakalanırsa mutlaka hastanemizi arayıp bilgi veriniz.

Klinik BERA Testi / ABR Testi Nasıl Yapılır?

Bu testleri uygulamanın iki farklı metodu vardır. Bunlar:

  1. Çocuk gece belli bir süre boyunca uykusuz bırakılır. Gündüz hastanede uyuması için özel olarak hazırlanmış odada uyuması beklenerek teste başlanır.
  2. Uyku problemi ve mental retardasyon (otizm, down sendromu gibi) olan çocuklarda anestezi uzmanı eşliğinde anestezik ilaç verilerek uykuya geçirilir ve test uygulanır.