Toplar Damar Tıkanıklığı Artık Tedavi edilebilir
07 Mayıs 2019

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve  Damar Cerrahi Doktorumuz Op. Dr.Ferid CEREB : Kronik toplar damar tıkanıklığı (kronik DVT) yakın zamana kadar hastayı hayatı boyunca rahatsız eden ve hastaların moralini bozan bir hastalıktı. Şöyle düşünmek lazım bir kaza veya genetik bir hastalık yüzünden 30’lu yaşlarda toplardamarınız tıkansa ve DVT hastası olsanız ve bu hastalık kronik hale gelse bu demektir ki hayatınızın bundan sonraki yaklaşık 45 senesi sürekli bacak şişliği ve ağrıları ile yaşayacaksınız. Bacak şişliği ve ağrıları bu hastalığın sadece başlangıcı bu hastalık yüzünden hareketleriniz etkilenebilir ve yürüyemez hale gelebilirsiniz ve bacakta iyileşmeyen yaralar ortaya çıkabilir. Hiç kimse böyle bir hastalıkla hayatı boyunca mücadele etmek istemez.
Yeni girişimsel yöntemlerin gelişmesiyle kronik toplar damar tıkanıklığı artık tedavi edilebilir bir hastalık oldu. Bacaktan bir iğne yardımıyla bu toplardamarın içine girip özel aletlerle bacak içindeki pıhtıyı temizliyoruz ve dışarı çekiyoruz. Toplardamar açıldıktan sonra hastamız önerilerimizde uyarsa ileriki hayatına çok daha mutlu ve rahat bir şekilde devam edebilir.
Hastamız Necmi çakmak’ta yaklaşık 1 sene önce geçirdiği bir kaza sonrası DVT hastalığına yakalanıyor  ve ilaç tedavisine rağmen DVT hastalığı kronikleşiyor. Şanlıurfa eğitim araştırma hastanesi kalp ve damar cerrahisi kliniğine ilk başvurduğu zaman sol bacağı diğer bacağına göre 2 katına yakın şişmişti ve Necmi bey ev içinde dahi yürüyemiyordu. Kendisi ve yakınlarıyla konuşup girişimsel tedavi için karar verdik. Uyguladığımız tedavi Allah’a şükür işe yaradı hastamız sağlığına kavuştu. 1ay önce kendisi yürüyemiyordu bugün polikliniğimize yürüyerek geldi bu da bizi çok mutlu etti.
Hasta Necmi Çakmak : Hastaneye geldiğimde bacağımın şişliğinden yürüyemiyordum. Ev içinde dahi mutfağa banyoya gidemiyordum ve sürekli bacak ağrısı yaşıyordum. Her zaman kullandığım ilaçlar için hastaneye geldiğimde Doktor Ferid beyle tanıştık ve bu kapalı tedavi yöntemi için bizi bilgilendirdi. Kendisine güvendik ve işlemi kabul ettik. Geçen ay tekerlekli sandalyeyle gelmiştim artık günde 4 kilometre yürüyebiliyorum. Bacak ağrılarım geçti. Şişliği indi. Artık çok daha rahatım. Allah razı olsun.