15 Nisan: Büyümenin İzlenmesi Günü

Güncelleme Tarihi: 07/05/2019

15 Nisan: #BüyümeninİzlenmesiGünü

Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde büyüme ve gelişmenin izlenmesi programı yürütülmektedir. Bu program kapsamında her yıl 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü olarak kutlanmaktadır.

Bu günde #bebek #çocuk ve #ergen lerin, büyüme ve gelişmelerinin izlenmesinin, sağlıkları açısından ne kadar önemli olduğu vurgulanmaktadır. Çocuğun sağlık ve beslenme durumunu anlamanın en iyi yolu onun büyümesini ölçmektir. Büyüme ve gelişme genellikle bir arada kullanılan kelimelerdir. Büyüme, vücut hacmi ve kütlesinin artması anlamını taşımakta ve boy, ağırlık, baş çevresi gibi vücut ölçümleriyle belirlenmektedir. Bu ölçümlerin, sağlıklı çocuklarda ölçümlenip hazırlanan standart büyüme eğrileri ile karşılaştırılması yapılır. Normalden sapmaların erken tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlanmalıdır. Pek çok hastalığın ilk belirtisi büyüme ve gelişmenin duraklamasıdır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı “Erken Çocukluk Gelişimi ve Büyümenin İzlenmesi Programı” yürütmektedir. “Büyümenin İzlenmesi Programının amacı sağlam, hasta çocuk ayrımı yapmadan tüm çocukların hangi ortamlarda, nasıl bir beslenme uygulanarak büyüdüklerini, kilolarını, boylarını ölçerek sağlıklı bir gelişim gösterip göstermediklerinin saptanması ve erken tanı konularak girişimlerde bulunulmasıdır. Çocukların boy ve ağırlık ölçümlerinin, büyüme ve gelişmenin, beslenme durumunun belirlenmesinde önemli birer ölçüm olduğu , özellikle protein-enerji malnütrisyonunun erken tanısında en fazla kullanılan ölçümlerin başında geldiği bilinmektedir. Bu sebeple, büyüme bozukluklarında erken tanı ve erken müdahale çok önemlidir. Gelişme ise hücre ve dokuların yapı ve bileşimindeki değişiklikler sonucunda meydana gelen olgunlaşmaya denir. Büyüme ve gelişme anne karnında başlar ve ergenlik dönemi sonuna kadar devam eder.